Macro en close up fotografie met een Helios lens

Helios is een lens die voornamelijk gebaseerd op het ontwerp van Biotar. Helios heeft verschillende lenzen gemaakt, in verschillende uitvoeringen. De veelgebruikte en hieronder beschreven is een 58 mm F 2,0 lens, van 1959 – 1999 gemaakt. Eigenlijk moet ik beginnen met een waarschuwing: fotograferen met een helios lens is verslavend. Er is zelfs een kliniek voor;-))!

De oude helios lens is ongekend populair. Eigenlijk wil iedereen wel een helios lens. De reden voor deze hoge populariteit zit hem natuurlijk in het ongekende mooie bokeh. Afhankelijk van de soort achtergrond en de afstand tot de achtergrond is dat het zg. swirley bokeh, of is het bokeh schilderachtig en dromerig. De Helios heeft een schroefvatting, iets wat huidige camera’s niet hebben. Met een juiste adapter past de Helios lens altijd op een camera. Enige voorwaarde is dat je een camera hebt waarbij je lenzen kan wisselen.

De Helios lens ( 58 mm F 2.0) is ontworpen als portret lens, natuurlijk kan je die ook nu nog steeds daarvoor gebruiken. De minimale scherpstelafstand is 0.45 centimeter. Voor macro en close up fotografie is dan een tussenring nodig, zodat je dichterbij kan scherpstellen. Zou je een workshop bij me doen, dan krijg je een goed werkende Helios lens, een juiste adapter, een setje tussenringen en uitleg over hoe je die mooie dromerige onscherpte vind.

Er zijn aardig wat verschillen met een gewone macro lens ( qua bouw en qua fotografie), om te beginnen verschilt de bouw enorm. Een Helios lens is lekker compact, weegt slechts 225 gram, en is lichtsterk: F 2,0. Het brandpunt is 58 mm. Een zeer handzame lens dus.

Deze lenzen zijn altijd oud, of beter gezegd: zijn rijk aan ervaring. Over het algemeen zal de lens ongeveer 40 jaar oud zijn, soms nog iets ouder zelfs. De bouwkwaliteit van deze lenzen is degelijk: glas en metaal, waardoor ze ook nu prima functioneren. Vanwege de leeftijd zijn ze aanzienlijk goedkoper dan een macro lens, of bijvoorbeeld lensbaby. Gewicht en prijs kunnen belangrijke factoren zijn. Het gaat natuurlijk erom of je van macro houdt en of de dromerige, schilderachtige onscherpte iets is waar je van houdt. Doe je dat, dan ben je net zo verslaafd als ik!

Op youtube staat een filmpje met de verschillen tussen macro en macro met de Helios lens: https://www.youtube.com/watch?v=XYfcrT4HJoQ&t=4s









Gepost op 07 juni 2022.

Share Delen