Dag dromer, is fotografie kunst?


Deze vraag komt uit de wandelgangen, al was het maar omdat we tegenwoordig meer dan ooit op zoek lijken te zijn naar zeggingskracht en creatieve uitingen. En genieten van de kunst van anderen.

Wiki pedia zegt er dit erover: Kunst is de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding. Het omvat een breed scala aan menselijke activiteiten, waaronder schilderen, tekenen, beeldhouwen, theater, dans, zang, fotografie, literatuur, poezie enz..

En, ja, daar staat het: fotografie is kunst. Als ambacht overgaat in het maken van iets moois of betekenisvol, dan is het kunst. De vergelijking met schilderkunst is dat je net als een schilder kennis moet hebben van het materiaal waar je mee werkt, maar hoe je dat doet is je persoonlijke vaardigheid en verbeelding. Hetzelfde met literatuur, de letters en woorden bestaan al, daar iets van maken dat mensen binnenkomt: dat is kunst!

Kunst wordt bekeken vanuit de maker, maar ook door de toeschouwer. Voor de maker gaat het om het uitdrukken van een idee en/of gevoel. De toeschouwer kan meegenomen worden in het idee/emotie, maar soms ook juist niet. Ieder kijkt en beleeft op zijn eigen manier.

Kunst vertaald dingen die je soms niet onder woorden kan brengen. En kan een boodschap of verlangen dichtbij brengen. Zoals verlangen naar liefde, warmte, rust, sereniteit. Of de boodschap van hoe mooi natuur is, of hoe kwetsbaar juist. Kunst is een krachtig communicatie middel. Kunst kan je boven het alledaagse uittillen.

Je fotografie laten spreken, dat is kunstig!

Gepost op 12 januari 2023.

Share Delen