Boek brother wolf van Jim Brandenburg

Ha Imke, Dat is het boek "Brother wolf"door van Jim Brandenburg. Tja, wolven. En Jim, die niet alleen een kundig fotograaf is, maar ook een goede verteller. Een aantal jaren gelden was hij in Nederland voor een seminar. Daar heb ik van genoten, een boek van hem lezen is als het zien van een oude bekende: erg fijn!

Eerst iets over Jim zelf: Jim Brandenburg is een Amerikaan, geboren in Minnesota. Meer dan drie decennia heeft hij voor het tijdschrift National Geographic de planeet rondgereisd en gefotografeerd. Hij is gaan fotograferen vanwege de natuur, hij heeft het geschilderd en als kind groeide hij op in een gezin waar men ook jaagde. Hij heeft gejaagd totdat hij om dieren begin te geven, op zijn veertiende ruilde hij zijn geweren in voor camera's. Zijn motto "natuurfotografie is mijn taal, ik spreek het beter dan Engels". Daarmee doet zich wel te kort, het boekt leest makkelijk weg! Zeker in een tijd waar wolven sinds enig jaren weer in ons land zijn, met de gaande polarisatie, is het fijn om meer te weten over deze dieren, maar ook om een genuanceerde mening te ervaren.

In het boek "Brother wolf" stelt Jim zich op als observeerder, hij vertelt over de natuur zoals hij het gezien heeft. Vanwege zijn grote fascinatie voor de natuur en de wens om wolven te fotograferen is het in het noorden van Minnesota gaan wonen.

Iedereen die een beetje van wolven weet, weet dat het haast ondoenbaar is om van wolven in de natuur een fotorapportage te maken. Ze leven een schuw en verscholen leven, waar altijd de kans is om een wolf even te zien. Maar even zien, is voor een fotograaf die een verhaal wilt vertellen niet genoeg, liefst wil je als fotograaf controle hebben. Over de omgeving, over het licht en over de dieren. Als dat er niet is, dan is er vooral heel veel tijd en passie nodig. En geluk. Dan is een verhuizing naar Ravenwood in het Noorden van Minnesota, het huis van Jim, een logische. Gesitueerd naast een riviertje zal dat altijd prooidieren aantrekken en dus roofdieren. De lange winters maken spoorzoeken veel beter mogelijk ook.

Het begeleidende tekst is een mix van observeraties en overpeinzingen. Waar observaties ook naast onderzoek wordt geplaatst. Waar Jim meent dat wolven helemaal niet in Yellowstone geherintroduceerd hadden moeten worden, ze zouden er uit zichzelf ook weer zijn gekomen. Bescherming is dus belangrijk en laat natuur vooral natuur zijn, is zijn stellige mening.

In het boek gaat Jim ook terug naar de herkomst van honden en hoe oorspronkelijke bewoners ooit een aanwinst zagen in wolven. Op een mooie manier beschrijft hij wat mensen als voordeel zagen, vanuit de overeenkomst van leefwijze tussen wolven en mensen. De vroegere volkeren zagen in de wolf veel vaardigheden, intelligentie, uithoudingsvermogen en kracht. Ze zagen een leraar, een broer en zichzelf in wolven. Het is van veel later dat volkeren negatieve kenmerken toedachten aan wolven als roof en moordzucht.

En hij meent dat die zienswijze vooral iets over de mensheid zelf zegt.
Quote "In de wildernis gaat de waarheid schuil van jagen en vluchten, vangen en doden, bloed en geboorte. Als we deze dingen vrezen, dan is het niet zo vreemd dat we de wolf zo lang hebben gevreesd. Het is de waarheid van de natuur."

Die waarheid van de natuur, door de ogen en camera gezien van Jim Brandenburg is een genot om te lezen en natuurlijk zijn er ook mooie foto's! Sterker nog, als je mij vraagt wat de mooiste wolvenfoto is die ik ooit gezien heb, dan is dat de cover foto van dit boek. De starende blik en het verscholen dier: met zoveel symboliek is dat treffend!Een kleine kritische noot hoort denk ik ook: het boek dat ik kocht was een aantrekkelijke aanbieding, maar ik vermoed ook "printing on demand". De druk is niet heel erg fraai, soms valt er zelfs een klein stukje tekst weg. Voor mij mocht dat de pret niet drukken, ik geloof dat de originele versie al jarenlang uitverkocht zijn zelfs. Op internet is het boek in verschillende vertaling te koop, ook in het Nederlands.Heb jij een idee of vraag voor Dag dromer? Mail me op info@photo-moments.nl

Gepost op 30 januari 2023.

Share Delen