Informatie over de fotoreis naar Costa Rica
Costa Rica staat bekend om zijn enorme rijkdom aan natuur, het land herbergt 5 procent van 's werelds biodiversiteit. Er komen zo’n half miljoen plant- en diersoorten in Costa Rica voor. Van apen tot felgekleurde gifkikkertjes tot enorme nevelwouden. In de reis bezoeken we dan ook verschillende ecosystemen. Zodat ook de fotografie divers is: van doorzichtige kikkers van 1 centimeter klein, van kolibries van 5 gram tot aan krokodillen van een paar honderd kilo. Maar ook slangen, neusberen, ara’s, toekans, de fameuze quetzal, agoutis, vleermuizen, leguanen, apen en het nevelwoud zelf. Costa Rica is dé plek voor de natuurliefhebber en fotograaf!

Omdat het niet meevalt om in het dichte oerwoud dieren op een mooie manier te fotograferen is het programma dermate uitgekiend dat we juist op locaties komen waar uitstekende kansen hebben om mooie foto’s te maken. Sommige hotels hebben prachtige tuinen en platforms, maar ook bezoeken we privé tuinen waar we op overdekte terrassen vele soorten vogels kunnen zien. Natuurlijk zijn er verschillende bezoeken aan nationale parken, zijn we ook een dag in een vogelhut en doen we een exclusieve boottocht over een rivier. Zodat een reis in dit mooie land ook echt Pura vida is! Je zal met veel mooie foto´s thuis komen.

Als eerste gaan we naar San Gerardo de Dota. Dit een leuk dorpje in het Talamanca gebergte en ligt op ongeveer 2500 meter hoogte. Hier kan het s’nachts koud zijn, iets wat niet veel mensen verwachten in Costa Rica. In dit gebied is het zien van de Quetzal misschien wel het hoofddoel. Ook bezoeken we hier verschillende tuinen om o.a. spechten, een kleine toekan soort en verschillende kolibrie soorten te zien. De vogels zullen zich vaak en fotografische goed laten zien, wardoor mogelijkheden voor leuke composities en andere creatieve afwegingen groot is. Neem vooral je flitser mee!

Tarcoles is een gebiedje dat ik al kende van een eerdere reis. Hier is het nationale park Carara waar we een wandeling doen. Dit woud ligt op de grens van zg. droog woud en regenwoud, uniek! In de omgeving van Tarcoles is ook een uitzonderlijke goede kans om Rode Ara’s te zien. De rivier Tarcoles zelf staat bekend om zijn inmens grote krokodillen, dier o.a. vanaf de brug te fotograferen zijn. Juist het hoge standpunt maakt dat je zeer waarschijnlijk erg leuke, creatieve afwegingen gaat maken.
En alsof dat niet genoeg is, gaan we een van de ochtenden hier met een boot en gids de rivier Tarcoles op. Uiteraard is deze tocht exclusief voor de groep geboekt, er zijn geen andere gasten. Hier gaan we hier allerlei watervogels zien als slangenhalsvogel, reigersoorten, ijsvogelsoorten, pelikanen en fregatvogels. Maar ook krokodillen, caracara’s en leguanen. De rivier zelf is ook zeer fotogeniek.

Vervolgens gaan we naar Sarapiqui. Deze locatie is gekozen vanwege de mogelijkheid voor het fotograferen van slangen en kikkers! Onder begeleiding van een gids gaan we dit een hele dag doen. Maar ook in de tuin van onze leuke hotel is veel te zien. Parasolmieren, brulapen, leguanen, kaaimannen en vele kleurrijke vogels zijn bijna gegarandeerd!
De vierde locatie is een gebied dat niet erg bekend is en het hoogtepunt van de reis is. Omdat dit gebied niet bekend wordt dat hier ook niet benoemd. Hier gaan we toekans zien, neusapen, groene ara’s, parkieten, verschillende gierensoorten. En ook weer allerlei kolibries en andere kleurrijke vogels. Tevens is er een fotografie sessie in het donker bij vleermuizen. Deze komen op de nectar van de bloemen af.

Wat in Costa rica niet mag ontbreken is een bezoek aan het nevelwoud: Monteverde. In deze vochtig omgeving is de planten en bomen groei extreem uitbundig. Erg mooi om te zien en te fotograferen. In dit prachtige woud gaan we o.a. een tocht doen via verschillende hangbruggen.


Praktische informatie
Regen – in deze periode regent het niet al te vaak, voor zover dat te plannen is vanwege de verschillende klimaatzones. Maar regen gaan we zeer waarschijnlijk wel hebben. Dat proberen we ook te benutten, de bossen en het landschap is erg sfeervol dan. Ook fotograferen we vaak vanonder overkappingen, zodat we bijvoorbeeld vogels in een bui kunnen fotograferen, terwijl wijzelf en onze apparatuur beschut zijn.
Temperatuur – vanwege het gebergte wisselt de temperatuur per locatie sterk. Van 8 graden tot 32 graden.
Voor wie is de fotoreis naar de Costa rica bedoeld?
Iedereen is welkom, de begeleiding wordt afgestemd op uw persoonlijke ervaringsniveau. We zijn met een klein groepje van minimaal vijf en maximaal acht deelnemers.

Zwaarte van de reis: er zijn enkele wandelingen zijn van ongeveer een twee tot drie uur, waar ook wat ( niet veel) hoogteverschil overbrugt zal worden. Het wandeltempo is laag, zodat we ook tijd hebben om te kijken en te fotograferen. Over het algemeen zal er verder niet veel gewandeld hoeven te worden. De reis is zo opgezet dat die voor veel mensen goed doenbaar is.
De warmte en hoge luchtvochtigheid kunnen sommige mensen als verzwarend ervaren. De hotels hebben ofwel airco, dan wel een plafond ventilator ( in de gebieden waar het warm is) .

Spaans is de voertaal. Over het algemeen spreekt men goed Engels.

Benodigde apparatuur:
- een stevig statief
- spiegelreflex of een systeem camera
- groothoek lens
- macro lens
- telelens ( minimaal 400 mm – full frame)
- flitser


Inbegrepen:
- Vervoer in Costa Rica in een ruime 12 persoonsbus ( bij 8 deelnemers)
- Alle overnachtingen op basis van delen van een twee persoonskamer
- Alle ontbijten
- 3 keer lunch en diner
- Parkbezoeken en entreegelden
- vogelhut
- Exclusieve boottocht
- Excursie met Engelstalige, leuke en zeer ervaren gids
- Fototechnische ondersteuning/fotobesprekingen
- Reisbegeleiding door mij als fotograaf
- Gezelligheid, lol en creativiteit!


Niet inbegrepen:
- Vlucht naar Costa Rica
- Overige diners en lunches ( dit om de kleine beurs en portemonnee te sparen)
- Dranken en overige consumpties
- Uitgaven van persoonlijke aard


Minimum aantal deelnemers is vijf.
Maximum is acht.


Prijs: : €3725,-

Van 20 november tot en met 4 december 2024
Prijs is vanaf vliegveld San Jose. Op basis van delen van twee persoonskamers.
Er is beperkte mogelijkheid voor het boeken van een eenpersoonskamer, de toeslag is € 675,-

Aanbetaling: €750,-

Bijdrage garantiefonds GGTO: € 7,50 per persoon


Reserveer nu
Meer informatie - dag tot dag programma
Klik hier voor meer foto's
Stel hier uw vraag


Garantiefonds Klimaatneutraal SPOTS Nature First VvKR
VvKR logo