Klimaatneutraal
Garantiefonds

Fotoreis Beauty of Shetland  • Vindt u natuur waar geen massatoerisme komt ook zo leuk?

  • Zodat natuurbeleving en natuurfotografie hand in hand gaan?

  • Bent u benieuwd naar hoe papegaaiduikers hun nest hebben?

  • En de kliffen waar jan van genten broeden?


Beauty of Shetland: ongerepte natuur, ruige kliffen, witte stranden, papegaaiduikers en Jan van Genten op deze mooie fotoreis!De Shetland eilanden vormen een archipel ten Noord oosten van het vaste land Schotland. De eilanden groep ligt even noordelijk als het zuidpunt van Groenland. De ruige eilanden en ongerepte natuur zijn een paradijs voor de natuurfotograaf. De mogelijkheden om te fotograferen zijn eindeloos vanwege het mooie landschap, het licht, het wisselende weer en het vele wild wat in overvloed aanwezig is. Meer dan een miljoen zeevogels keren ieder jaar weer terug om hier te broeden. Jan van genten, zeekoetjes, papegaaiduikers, Noordse stormvogels etc etc, komen dan in grote aantallen voor. In de periode dat de reis plaatsvindt is het broedseizoen op zijn hoogtepunt en de kans dat de jongen gevoerd worden is erg groot. Juist dan zijn de vogels het actiefst.

Ook het landschap van Shetland is uiterst fotogeniek. Ruige kusten met hoge kliffen, die afgewisseld worden met witte stranden die ogenschijnlijk tropisch aandoen, compleet met azuurblauw water.
Het landschap is afwisselend en glooiend met de kenmerkende stenen muurtjes om de weilanden, ruïnes van Vikingen en oude boerderijen.

Het verblijf en de reis is op twee verschillende eilanden. Het hoofdeiland biedt veel mogelijkheden voor landschapsfotografie zoals het eiland st. Ninian en de tombolo die dit eiland verbind met het hoofdeiland. Op dit eiland broedt ook een grote kolonie papegaaiduikers die we verschillende keren zullen bezoeken en fotograferen. Een groot voordeel t.o.v. andere plekken waar puffins te zien zijn is dat wij niet afhankelijk van de vaartijden van een veerbootje zijn. Wij zijn tenslotte al op Shetland en kunnen de kolonie bezoeken in het mooiste licht en ook verschillende keren.
Op het programma staat ook een exclusief voor deze fotoreis geboekte boottocht naar het eiland Noss waar we tot dicht onder de hoge kliffen varen. Vanaf zeeniveau zullen we de exclusieve mogelijkheid hebben om groothoek en teleobjectieven te richten op een grote kolonie zeevogels. De vogels broeden op richels en randen, het lijnenspel zelf is al prachtig. De jan van genten duiken van grote hoogte naar vissen, in het heldere azuurblauwe water is dat een prachtig spektakel om te zien!

Het andere eiland waar we verblijven is Unst, het meest Noordelijke eiland van de UK. Hier gaan we o.a. naar National nature reserve Hermaness. De grote jager of "bonxie' zoals die lokaal genoemd wordt broedt in het veenlandschap van het natuurgebied. Op de hoge kliffen zelf broeden meer dan 100.000 zeevogels. Deze kolonie zal ook meerdere keren bezocht worden. Het diepblauwe water vormt ook een prachtige achtergrond.
Ook de unieke subarctische steenwoestijn Keen of Hamar is o.a. waar de focus op gericht zal zijn.

Klimaat: gem. dagtemperatuur in juli zal rond 14 graden zijn. De hoeveelheid regenval is gelijk aan Nederland. Vanwege het soms wisselvallige weer is een flexibele instelling van de deelnemers belangrijk om de reis te doen slagen.

Onze accommodatie op het hoofdeiland is een gezellige B&B, met een prachtig uitzicht over een baai en nabij o.a. st. Ninian, het vliegveld en de kolonie papegaaiduikers. Op Unst is er minder bevolking en zijn de mogelijkheden voor verblijf en consumpties beperkt. We verblijven hier in het Baltasound hotel waar de standaard basic is. Unst is veel kleiner, alle fotolocaties zijn nabij dit hotel.

Zwaarte van de reis: de meeste locaties bereiken we met korte wandelingen. De wandeling in Hermaness naar de kliffen is wat zwaarder en bedraagt ongeveer een uur en is met hoogteverschillen, overwegend over een boardwalk. Vanwege het soms wisselvallige weer is een flexibele instelling van de deelnemers belangrijk om de reis te doen slagen.

Voor wie? Iedereen is welkom, de begeleiding is afgestemd op ieder zijn of haar persoonlijke ervaringsniveau. Ook niet fotograferende partners zijn welkom!
De kleinschaligheid van de groep maakt het mogelijk flexibel op de verschillende weer en licht omstandigheden in te spelen en deze optimaal te benutten.

Minimaal vier deelnemers.
Maximaal zes deelnemers.


10 tot en met 20 juli 2019

Prijs:€ 2425,- vanaf Sumburgh/Shetland op basis van het delen van een twee persoonkamer- volpension.

Bijdrage garantiefonds GGTO: €15,-
Aanbetaling: € 625,-

Er zijn nog vier plaatsen beschikbaar.


Reserveer nu
Meer informatie - dag tot dag programma
Resultaten van deelnemers
Klik hier voor meer foto's
Stel hier uw vraag