Lang weekend creatief op de Veluwe: de camera als schilderkwast  • In de workshop leert u verschillende technieken, die gericht zijn naar kunstzinnige fotografie

  • U krijgt natuurlijk tips over welke composities hiervoor geschikt zijn

  • Als bonus krijgt uw creativiteit een extra impuls!


Lees hier over deze leuke en leerzame driedaagse workshop


De afgelopen jaren heeft natuurfotografie een enorme ontwikkeling door gemaakt. Camera's worden steeds beter, waardoor er nieuwe, creatieve en kunstzinnige mogelijkheden zijn. Deze dagen staan dan ook in het teken van “de kunst van het kijken” en over kunstzinnige natuurfotografie.

De verschillende technieken en combinaties hiervan worden per blok ( dagdeel ) uitgelegd. Zo kunt u in de praktijk, stap voor stap, steeds weer nieuwe technieken eigen maken. Er is voldoende tijd om te oefenen en om mooie foto’s te maken. Ieder dagdeel begint met een praktische uitleg en voorbeeldfoto’s. Praktisch, laagdrempelig en informeel.

In deze driedaagse workshop beginnen we gelijk goed: meervoudige belichtingen. Op een prachtig landgoed gaan we foto’s maken die kunstzinnig, sereen of zelfs abstract zijn. Jouw smaak bepaald hoever je wilt gaan! Door middel van voorbeeldfoto’s en praktische uitleg krijg je de tools om deze techniek op een mooie manier toe te gaan passen. De basis zijn steeds twee foto’s die in de camera samengevoegd worden.
Aan het einde van deze intensieve middag zoeken we het hotel op om in te checken en een gezamenlijk diner te doen.

Na een goede nachtrust en ontbijt gaan we highkey fotografie doen! Op het mooie Kootwijkerzand zal de introductie zijn van deze specifieke techniek. Met als doel foto’s te maken die als een pentekening of aquarel zijn.
's Middags, na de lunch, gaan we naar het bos van de dansende bomen. In dit oude bos zijn grote, statige bomen. Veluwse boeren kapten vroeger de rechte boomstammen, de kromme bomen bleven staan omdat die onbruikbaar waren. In dit bos zijn percelen met grillig gevormde beuken. Het bos is niet alleen mysterieus maar ook zeer zeldzaam. Vanwege die kromme bomen wordt dit het bos van de dansende bomen genoemd. Tevens is dit mijn favoriete bos, bijna al mijn bosfoto's zijn hier gemaakt.
In het bos van de dansende bomen gaan we weer meervoudige belichtingen maken. Maar nu met een ander doel en andere techniek: soft focus foto’s en impressies.
Na deze leerrijke en gezellige dag is het tijd om te relaxen in het Veluwse hotel. We zullen een gezamenlijk diner nuttigen. Gezellig, informeel en informatief!

De volgende dag beginnen we wederom uitgerust aan een heerlijk ontbijt. Na het ontbijt gaan we direct van start. De locatie van vandaag is gekozen om de creatieve technieken die de derde dag aan bod komen te oefenen.
Schilderachtige beelden en impressionistische fotografie zijn de doelen voor deze ochtend. Het doel is om foto’s te maken die zacht van uitstraling zijn, dromerig en schilderachtig.
Kleuren en vormen zijn de basis voor de beeldopbouw bij deze specifieke vorm van fotografie. Middels verschillende bewegingstechnieken ( ICM) tijdens langere sluitertijden kunnen allerlei schilderachtige vormen ontstaan in de foto. De "manier van kijken" naar vormen en kleuren is essentieel, evenals het kunnen interpreteren van de exif gegevens van de foto ( in de camera) zodat beweging, sluitertijd en beeldopbouw tot een gewenst resultaat leiden. Over alle aspecten krijgt u uitleg en tips!
Na een kort break voor een heerlijke lunch gaan we door met het volgende onderdeel: pointillisme.
Pointillisme is een schilderkunst die zich ontwikkelend heeft bij de impressionistische schilders. De techniek wordt getypeerd door het gebruik van stippen op het doek werden geplaatst. Bij deze technieken plaatsten schilders gekleurde stippen ( pointillisme) of kleine streepjes (divisionisme) op het doek.

Een van de schilders die ook deze techniek heeft gebruikt was Vincent van Gogh. Voor hem waren de korte streepjes op het doek ook een beeldend middel.

Fotografisch is dat niet letterlijk na te doen ( gekleurde stippen naast elkaar die samen een nieuwe kleur vormen), de techniek van het zetten van streepjes kan wel benaderd worden.
Met als resultaat een foto die een schilderachtige impressie is, op basis van een techniek die lijkt op het pointillisme en divisionisme. Schilderachtige fotografie dus!

In de driedaagse workshop wordt u geleerd om fotografische technieken op een hele specifieke manier toe te passen. U zult op verrassende manieren materiaal en techniek gebruiken. met als resultaat prachtige schilderachtige, kunstzinnige foto's. Kortom: er gaat een hele nieuwe, prachtige dimensie voor u open.

NB: mocht je al bekend zijn met één of meerdere van deze technieken en zin hebben om verdieping hierin te zoeken, dan ben je ook van harte welkom! Doordat de groep klein is, maximaal 8 deelnemers, is de begeleiding persoonlijk. Gericht naar jouw ervaringsniveau en wens.

De camera als schilderkwast!

Wat heeft u nodig om mee te doen aan deze drie daagse workshop?
–spiegelreflex of systeemcamera, waarin u twee foto’s kan samenvoegen
– telelens (180 mm of meer)
– groothoeklens
– statief
– grijsfilter ( ND 8 is prima, het filter is als hulpmiddel voor langere sluitertijden)
U dient bekend te zijn met ISO, sluitertijd en diafragma.

Het minimum aantal deelnemers is vijf.
Het maximale aantal deelnemers is acht.


Putten en Kootwijk: van 13 tot en met 15 oktober 2021.

Ontvangst en aanvang is op 13 oktober om 13.00. Op 15 oktober eindigt de workshop om omstreeks 15.00 uur.

Inclusief overnachtingen ( een persoonskamer), 2 x ontbijt, readers waarin de verschillende technieken in zijn uitgelegd en nabespreking van vijf foto’s.

Exclusief diners, lunches en drankjes. Dit om de kleine maag en beurs te sparen.

€ 475,-


Reserveer nu


Stel hier uw vraag
Boek met zekerheid, lees hier de aanvullende regels omtrent corona


Ik vond het een zeer leerzaam weekend en leuke groep! dank Loulou Beavers en de groep voor het leuke, leerzame en gezellige weekend!
Hennie

Ben ik het helemaal mee eens,
Ans

Garantiefonds Klimaatneutraal SPOTS Nature First VvKR
VvKR logo