Macro vintage bokeh, met Helios en met Pentacon lens
  • Vindt u het ook zo heerlijk, die zachte, dromerige onscherpte?


  • En wilt u een Helios en een Pentacon lens?


Oude lenzen zijn enorm populair, ook bij mij! Met deze lenzen zijn de meest prachtige foto’s te maken. De Helios en Pentacon lenzen zijn vrij populair en zijn ook mijn meest gebruikte lenzen bij macro en close up fotografie. Sinds 2016 geef ik hier workshops in, ruim 800 deelnemers hebben met veel plezier deze workshops gevolgd.

Bij de workshop macro vintage bokeh wordt u eigenaar van een Helios lens en een Pentacon lens.It is al about bokeh!
Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Het typische Helios bokeh is zacht, dromerig en schilderachtig. De bokeh cirkels zijn naar de zijkanten toe steeds meer ellipsvorming. Hierdoor ontstaat het zg. swirly bokeh.
Het Pentacon bokeh lijkt op dat van de legendarische Trioplan. Afhankelijk van de soort achtergronden ontstaat het zg. soap bubble bokeh, of een schilderachtige onscherpte. De scherpte van deze lens is goed.
Beide objectieven verschillen in de soort onscherpte, dat maakt het extra leuk!

Deze vaak tientallen jaren oude objectieven zijn mechanisch bedienbaar met manuele focus en een diafragma ring bediening op de lens.
Op de DSLR's en systeemcamera's kan middels een speciale adapterring de lens geschroefd en gebruikt worden. En daarmee kan het geweldige vintage bokeh ook nu weer tot zijn recht komen.

De Helios heeft een brandpunt van 58mm en diafragma van F2. Deze objectieven zijn Russisch fabrikaat en zijn tot 1991 gemaakt.
De Pentacon is een 50 mm F 1,8 lens en van Oost Duits fabrikaat.

Beide lenzen zijn lichtsterk. Van oudsher zijn beide lenzen gebruikt als portret lens. De lenzen zijn vanwege het prachtige bokeh ook zeer geschikt om macro en close up fotografie mee te doen. Om dichterbij te kunnen scherpstellen is een tussenring noodzakelijk. Het mooiste effect wordt vaak bereikt met een extreem dunne tussenring. Bij de workshop ontvangt u hiervoor een setje van drie tussenringen. Tevens ontvangt u een adapter zodat beide lenzen op uw camera passen.

De workshop vangt aan met instructie omtrent de handmatige bediening van deze lens, gevolgd door praktijk. U gaat dus gelijk aan de slag met deze lens. Na de praktische start om bekend te zijn met de bediening, gaat de workshop door met het creatieve deel. Door middel van voorbeelden en aanwijzingen krijgt u allerlei tips en ondersteuning voor macro foto’s met dat prachtige bokeh.
NB: voor alle duidelijkheid, de Helios lens, de Pentacon lens, de adapterring en de tussenringen zijn dus ook voor u en mag u dus houden.
Het enige wat u nodig heeft is uw camera ( spiegelreflex of systeemcamera). U dient bekend te zijn met het instellen van sluitertijd, diafragma en ISO.

De kleinschaligheid van de workshop garandeert een intensieve persoonlijke begeleiding.
De workshop is van 09.30 tot 14.00 uur.
Het minimum aantal deelnemers is zes.
Het maximale aantal deelnemers is acht.

Nadat u zich opgegeven heeft, volgen er meer details!


NB: vanwege de bouw van de Helios lens functioneert die als een zg EFS lens bij Canon. Bij Canon fullframe spiegelreflex kan de lens wel met een tussenring gebruikt worden. Maar dus niet zonder tussenring. De Pentacon lens kan wel zonder tussenring op een Canon camera gezet worden.


Prijs en datum

Kootwijk – bloeiende heide
Zaterdag 29 augustus 2020 - er zijn nog 2 plaatsen vrij.

€ 229,- inclusief Helios lens, Pentacon lens, tussenringen set, adapter en nabespreking van twee foto's gemaakt tijdens de workshop.


Reserveer nu
Over de workshops / algemene voorwaarden
Foto’s door deelnemers gemaakt
Reacties
Stel hier uw vraag
Dag Loulou,

Vandaag met heel veel plezier aan je workshop deelgenomen. Ik bewonder je fotowerk, volg je op Facebook, geniet van je fotoboeken, heb je horen spreken in Rijen bij de Rainbowchallenge en na vandaag heb ik respect voor de wijze waarop je workshops geeft.

Je laat iedereen in zijn waarde, legt niet jouw werkwijze op maar daagt je uit om met een andere blik te kijken, ongeacht de “regeltjes” die er zijn (als die er al zijn). Jij geeft aan hoe jij het doet en wat jou aanspreekt en als iemand het anders doet, prima, dat is ook goed. Heerlijk! Geen discussie!

Ik heb vandaag geleerd om met andere instellingen/andere werkwijze om te gaan met mijn camera. Ik weet dat er meerdere wegen naar Rome gaan, maar als je geen ander pad neemt dan blijf je op het oude pad lopen. Zo ook vandaag met mijn camera, mezelf nooit de tijd gegund om er anders mee om te gaan, vandaag wel! Denk aan isowaarde, sluitertijd. Het onderwerp heb ik altijd scherp, achtergrond wazig. Hoe lastig is het om dit los te laten? Nou dat duurde even toen we onder de bomen stonden. Maar hoe gaaf is het om te doen/zien en zelf ervaren hoe een andere fotograaf haar creativiteit uit. Geweldig! En moet het altijd even scherp zijn? Neeuhh!

De regen voegde er een extra uitdaging aan toe maar eerlijk gezegd, liever dit dan 30 graden en heel veel zon.

Beste Loulou, bedankt voor deze mooie workshop met “oude meuk”. Zo zie je maar weer, creativiteit en gevoel is veel belangrijker dan “dure” apparatuur. Het is niet het fototoestel dat de foto maakt maar de maker of maakster.

Mogelijk dat je me nog vaker op een van je workshops ziet inschrijven. Beetje afhankelijk van het pad wat ik in ga slaan ????
De komende periode eerst maar eens lekker gaan freubelen met de kennis die ik vandaag heb opgedaan.

Nogmaals dankjewel, ik vind je een topper!

Hartelijke groeten,
Alloesca

Voor iedere workshop dag wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd via bomenaanplant via Trees for all.