Tweedaagse fotoworkshop: dromerige macrofoto’s en pointillisme fotografie van bloesem  • In de workshop leert u verschillende technieken, die gericht zijn naar dromerige macro fotografie van bloemen ( met de Helios lens!) en schilderachtige fotografie van bomen vol met bloesem ( o.a. pointillisme)

  • Dat doet u o.a. met behulp van een helios lens, deze lens, de adapter en een set tussenringen zijn voor u

  • U krijgt natuurlijk tips over welke composities hiervoor geschikt zijn

  • Als bonus krijgt uw creativiteit een extra impuls!


Lees hier over deze leuke en leerzame tweedaagse workshop in WageningenIn de tuin in Wageningen zijn in deze periode verschillende bomen met bloesem. Dat is natuurlijk prachtig. En tevens fysiek gezien ook fijn, het is voor deze workshop niet noodzakelijk om lage posities in te nemen. Dat mag natuurlijk wel, maar dat is niet nodig om hier mooie foto’s te maken. Het comfortabele hotel waar we verblijven is naast de tuin gelegen.

De verschillende technieken en combinaties hiervan worden per blok ( dagdeel ) uitgelegd en gedaan. Zo kunt u in de praktijk, stap voor stap, steeds weer nieuwe technieken eigen maken. En wordt u ook uitgedaagd om de verdieping in te gaan. Er is voldoende tijd om te oefenen en om mooie foto’s te maken. Ieder dagdeel begint met een praktische uitleg en voorbeelden. Praktisch, laagdrempelig en informeel.

Vrijdag 15 april begint om 09.30 uur de twee daagse workshop. En dat begint gelijk al goed!

It is al about bokeh!
Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Het typische Helios bokeh is zacht, dromerig en schilderachtig. De bokeh cirkels zijn naar de zijkanten toe steeds meer ellipsvorming. Hierdoor ontstaat het zg. swirly bokeh. Speels en sfeervol!

Deze vaak tientallen jaren oude ( Russiche) objectieven zijn mechanisch bedienbaar met manuele focus en een diafragma ring bediening op de lens.
Op alle merken DSLR's en systeemcamera's kan middels een speciale adapterring de lens geschroefd en gebruikt worden. En daarmee kan het geweldige vintage bokeh ook nu weer tot zijn recht komen.

De workshop vangt aan met instructie omtrent de handmatige bediening van deze lens, gevolgd door praktijk. U gaat dus gelijk aan de slag met deze lens. Na de praktische start om bekend te zijn met de bediening, gaat de workshop door met het creatieve deel. Door middel van voorbeelden en aanwijzingen krijgt u allerlei tips en ondersteuning voor macro foto’s met dat prachtige bokeh.
NB: voor alle duidelijkheid, de Helios lens, de adapterring en de tussenringen zijn dus ook voor u en mag u dus houden.

Na een heerlijke lunch gaat de workshop verder.
Schilderachtige beelden en impressionistische fotografie zijn de doelen voor deze middag. Het doel is om foto’s te maken die zacht van uitstraling zijn, dromerig en schilderachtig.
Kleuren en vormen zijn de basis voor de beeldopbouw bij deze specifieke vorm van fotografie. Middels verschillende bewegingstechnieken ( ICM) tijdens langere sluitertijden kunnen allerlei schilderachtige vormen ontstaan in de foto. De "manier van kijken" naar vormen en kleuren is essentieel, evenals het kunnen interpreteren van de exif gegevens van de foto ( in de camera) zodat beweging, sluitertijd en beeldopbouw tot een gewenst resultaat leiden. Over alle aspecten krijgt u uitleg en tips!
Aan het einde van deze intensieve middag zoeken we het hotel opnieuw op, nu om in te checken en een gezamenlijk diner te doen.

De volgende dag beginnen we wederom uitgerust aan een heerlijk ontbijt. Na het ontbijt gaan we direct van start.
In het ochtend deel gaan we verder met dromerige en schilderachtige macrofotografie. Een van de doelen is om onderwerpen in de juiste onscherpte te fotograferen. Wat precies “juiste onscherpte” is, zodat de onscherpte schilderachtig, of misschien zelfs wel abstract is, is eigenlijk niet zo eenvoudig om dat smaakvol te doen. Uiteraard proberen we de juiste nuance te vinden, zodat dit geen trucje is, maar zo mooi is dat de foto’s aan de muur zouden kunnen. Door de opbouw van de tweedaagse workshop worden de nieuwe vaardigheden steeds meer eigen en wordt de fotografie nog mooier.

Na een kort break voor een heerlijke lunch gaan we door met het volgende onderdeel: pointillisme.
Pointillisme is een schilderkunst die zich ontwikkelend heeft bij de impressionistische schilders. De techniek wordt getypeerd door het gebruik van stippen op het doek werden geplaatst. Bij deze technieken plaatsten schilders gekleurde stippen ( pointillisme) of kleine streepjes (divisionisme) op het doek.
Een van de schilders die ook deze techniek heeft gebruikt was Vincent van Gogh. Voor hem waren de korte streepjes op het doek ook een beeldend middel.
Fotografisch is dat niet letterlijk na te doen ( gekleurde stippen naast elkaar die samen een nieuwe kleur vormen), de techniek van het zetten van streepjes kan wel benaderd worden.
Met als resultaat een foto die een schilderachtige impressie is, op basis van een techniek die lijkt op het pointillisme en divisionisme. Schilderachtige fotografie dus!

NB: mocht u al bekend zijn met één of meerdere van deze technieken en zin hebben om verdieping hierin te zoeken, dan ben je ook van harte welkom! Doordat de groep klein is, is de begeleiding persoonlijk. Gericht naar uw ervaringsniveau en wens.


U dient bekend te zijn met het gebruik van sluitertijd, diafragma en ISO-instellingen.
Wat heeft u nodig om mee te doen aan deze drie daagse workshop?
– spiegelreflex of systeemcamera, waarin u twee foto’s kan samenvoegen
– een kleine telelens (90 mm of meer)
– statief
– grijsfilter ( ND 8 of meer is prima, het filter is als hulpmiddel voor langere sluitertijden)
U dient bekend te zijn met ISO, sluitertijd en diafragma.

Het minimum aantal deelnemers is vijf.
Het maximale aantal deelnemers is acht.


Prijs en datum

Wageningen

Start is op 15 april 2022 om 09.30 uur. Einde is op 16 april om 16.30 uur.

Inclusief overnachting ( een persoonskamer), 1 x ontbijt, reader waarin de verschillende technieken in zijn uitgelegd en nabespreking van vijf foto’s.
Inclusief Helios objectief, adapter en set tussenringen. Op iedere camera met verwisselbare lens kan een Helios lens middels adapter op.

Exclusief diners, lunches en drankjes. Dit om de kleine maag en beurs te sparen.

€ 400,-


Reserveer nu
Over de workshops / algemene voorwaarden
Foto’s door deelnemers gemaakt
Reacties
Stel hier uw vraag
Voor iedere workshop dag wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd via bomenaanplant via Trees for all.