Macro en close up - Helios op maat workshop  • Wilt u liever op een eigen tijdstip deze leuke macro workshop volgen?

  • Vind u die schilderachtige scherpte en onscherpte van deze vintage lenzen mooi?Lees hier verder over de mogelijkheden van de Helios op maat workshop.


Het is altijd leuk om een geplande workshop te doen, maar niet voor iedereen komt dat uit qua tijd. Om die reden kan de Helios vintage bokeh workshop of de Pentacon vintage bokeh workshop ook privé ( met kleine groepen) op een doordeweekse middag gevolgd worden. Leuk voor vrienden groepen of fotoclubs! De inhoud van deze workshop is identiek aan de workshop basis Helios vintage bokeh, of die van de Pentacon natuurlijk.

It is al about bokeh!
Wikipedia:" Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Het heeft betrekking op de kwaliteit van de onscherpte en wordt geassocieerd met aangename onscherpte. "

De Helios-44M 58mm F2 objectieven zijn Russisch fabrikaat en zijn tot 1991 gemaakt. Deze objectieven hebben een zeer kenmerkende onscherpte. De bokeh 'cirkels' zijn naar de zijkanten toe steeds meer ellipsvormig, hierdoor ontstaat het zg. "swirly" bokeh of een schilderachtige bokeh. Een typisch vintage bokeh wat een sfeervol, zacht en dromerig effect heeft. De scherpte zelf is “soft” wat bij de schilderachtige onscherpte erg mooi is.

De Pentacon lens is een 50 mm F 1,8 objectief. Met deze lens kan u zo dichtbij focussen dat zelfs zonder tussenring je de prachtigste closeup foto’s kan maken. Deze lens is gebaseerd op Meyer-optik Görlitz 50 mm 1,8 objectief. Het bokeh is vergelijkbaar met het legendarische Trioplan bokeh. Afhankelijk van de achtergrond zijn dat mooie speelse lichtvlekken ( het zg. soap bubble bokeh), of is meer schilderachtig. De scherpte van deze lens is zelfs op 1,8 goed.

Deze vaak tientallen jaren oude objectieven zijn handmatig bedienbaar met manuele focus en een diafragma. De lichtmeting functioneert zoals u gewend bent.
Op de meeste DSLR's en systeemcamera's kan middels een speciale adapterring de lens geschroefd en gebruikt worden. En daarmee kan het geweldige vintage bokeh ook nu weer tot zijn recht komen!

U kiest welk objectief u aanspreekt en met die lens doet u deze workshop. U krijgt of een Helios lens met adaptering, of een Pentacon lens.

De lens is door mij getest en functioneert prima. De lens is tientallen jaren oud, ze worden niet meer nieuw gemaakt. Er is geen garantie op de lens dus.
NB: voor alle duidelijkheid, de lens en de adapterring zijn dus ook voor u en mag u dus houden.
De workshop vangt aan met instructie omtrent de handmatige bediening van deze lens, gevolgd door praktijk. De manier van kijken/ hoe composities te vinden is bij deze workshop gericht op het toepassen van het fraaie bokeh.

Locaties zijn Staverden ( Ermelo - voorjaar), Wageningen ( botanische tuin- voorjaar, zomer en vroege najaar), of Putten ( midden Nederland – heide bloei- eind augustus).

Het handmatig instellen van sluitertijd, diafragma en ISO-instellingen dient dus bekend te zijn.
Twijfelt u of deze workshop bij uw fotografisch niveau aansluit, aarzel dan niet om dit te vragen!


Benodigd materiaal:
• (digitale) spiegelreflex camera of systeem camera
- tussenringen ( dan kan de helios lens voor macrofotografie gebruikt worden)
- eventueel een witte paraplu om schaduw te kunnen creëren


Prijs en datum

Prijs: bij deelname van twee personen is de prijs €189,- pp.

Bij drie personen of meer is de prijs €179,- pp.

Duur: van 13.30 tot 16.30 uur ( bij maximaal 3 personen)
Vanaf vijf personen en meer is de duur van de workshop van 13.00 – 16.30 uur

De prijs is inclusief e-boek, Pentacon of Helios lens en adapterring.

NB: voor alle duidelijkheid, de lens en de adapterring zijn dus ook voor u en mag u dus houden.

Om de juiste adapterring beschikbaar te hebben, is het noodzakelijk dat u bij de inschrijving laat weten met welk merk en type camera u de workshop gaat doen.


Reserveer nu
Over de workshops / algemene voorwaarden
Foto’s door deelnemers gemaakt
Reacties
Stel hier uw vraag