Helios vintage bokeh workshop  • Vindt u macrofotografie leuk om te doen?

  • Houdt u van schilderachtige foto’s?

  • Wilt u een Helios lens?

  • Beheerst u het gebruik van sluitertijd, diafragma en ISO-instellingen?


Lees hier over de fotoworkshop Helios vintage bokeh.


Wikipedia:" Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Het heeft betrekking op de kwaliteit van de onscherpte en wordt geassocieerd met aangename onscherpte.
De Helios-44M 58mm F2 objectieven zijn Russisch fabrikaat en zijn tot 1991 gemaakt. Deze objectieven hebben een zeer kenmerkende onscherpte die sfeervol en schilderachtig is. De bokeh 'cirkels' zijn naar de zijkanten toe steeds meer ellipsvormig, hierdoor ontstaat het zg. "swirly" bokeh. Een typisch vintage bokeh wat een sfeervol, zacht en dromerig effect heeft. De scherpte zelf is “soft” wat bij de schilderachtige onscherpte erg mooi is. Prachtig bij macrofotografie!

Deze vaak tientallen jaren oude objectieven zijn mechanisch bedienbaar met manuele focus en een diafragma ring bediening op de lens. De lichtmeting functioneert zoals u gewend bent.
Op de DSLR's en systeemcamera's kan middels een speciale adapterring de lens geschroefd en gebruikt worden. En daarmee kan het geweldige vintage bokeh ook nu weer tot zijn recht komen!

Bij de workshop krijgt u een Helios 44 M 58 mm F2 objectief en een adapterring zodat deze lens op uw camera past. De bouw van de Helios lens is uper degelijk. De lens is door mij nagekeken en functioneert prima.
Om met deze lens ook macro en close up foto’s te maken zijn tussenringen nodig. Bij de workshop krijgt u ook een setje van drie tussenringen. Deze zijn juist voor de Helios lens bedoeld en zijn aanzienlijk dunner dan de reguliere setjes. Daarmee zijn deze tussenringen uitermate ( en veel beter) geschikt om ook ruimte voor een schilderachtige achtergrond en onscherpte te hebben in de foto’s.
NB: vanwege de bouw van de Helios lens funtioneert die als een zg EFS lens bij Canon. Bij Canon fullframe spiegelreflex kan de lens wel met een tussenring gebruikt worden. Maar dus niet zonder tussenring.

NB: voor alle duidelijkheid, de Helios lens, adapterring en de set tussenringen zijn dan ook voor u en mag u houden.
De workshop vangt aan met instructie omtrent de handmatige bediening van deze lens, gevolgd door praktijk. U gaat dus gelijk aan de slag met deze lens. De manier van kijken/ hoe composities te vinden is bij deze workshop gericht op het toepassen van het fraaie bokeh.


Het enige wat u nodig heeft is uw camera ( spiegelreflex of systeemcamera).

Hoe lang duurt de workshop Helios vintage bokeh?
De cursus is van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Het minimum aantal deelnemers is zes.
Het maximale aantal deelnemers is tien.

Nadat u zich opgegeven heeft, volgen er meer details!


Naam: *
Straat: *
Huisnummer: *
Postcode: *
Woonplaats: *
Email: *
Telefoon:
Welke workshop wenst u: Helios Vintage bokeh workshop
Datum van de workshop:
Aanvullende informatie:
Ik ga akkoord met de voorwaarden *

Alle velden met een * zijn verplicht om in te vullen.