Masterclass: nature as artDe natuur met zijn artistieke flora, fauna en boeiende ecosystemen is een bron van inspiratie wereld voor de natuurfotograaf. Onderwerpen, patronen, kleuren, vormen en het licht zijn altijd anders. Om dat op een mooie en creatieve manier te fotograferen is een wens van velen. Door af te wijken van standaard instellingen in de camera en door anders te kijken kunnen foto’s sfeervoller, spannender of artistieker zijn.

Zo kan meervoudige belichting indien juist toegepast de sfeer versterken, of zelfs een geheel eigen creatie tot gevolg hebben. Highkey foto’s zijn zeer artistiek en hebben haast een Japanse uitstraling. Terwijl lowkey foto’s vaak juist weer spannend en mysterieus zijn. Ook het creatief toepassen van onscherpte en zelfs foto’s maken die geheel onscherp en impressionistisch zijn komt in deze masterclass aan bod. Flitstechnieken ( zelfs met popup flitser al) te samen met langere sluitertijden maken weer een hele andere dynamiek zichtbaar. Ook combinaties van verschillende technieken leveren foto’s op die nog artistieker zijn. In deze masterclass komen deze verschillende technieken aan bod evenals een andere manier van kijken. Zodat u met kennis en inzicht in verschillende omstandigheden prachtige foto’s kan maken.
Een leuke, praktische en zeer creatieve masterclass!


De verschillende praktijkdagen/workshops hebben steeds een ander thema. Omdat het enorm inspireert om te zien wat andere deelnemers gemaakt hebben, maak ik een besloten facebookgroep aan.

Dag 1: Meervoudige belichting. Een softe focus, een uitstralende gloed of andere effecten zijn onder meer de effecten die ontstaan bij creatieve meervoudige belichting. Feitelijk kan deze toepassing gebruikt worden om sfeer te versterken, of om die zelfs te creëren. Met als resultaat dromerige en zacht aanvoelende foto’s. Verschillende soorten technieken kunnen hiervoor gebruikt worden, die allen als basis een vorm van onscherpte hebben. Deze dag staat in het teken van tips & tricks hoe de technieken te gebruiken en welk soort composities zich hiervoor lenen.

Tussentijds online feedback via besloten Facebookgroep (max 3 foto’s pp)

Dag 2: aanvang 10.00 – einde om 14.30 uur. Thema: highkey en lowkey. Het thema van deze dag is licht en belichting. U leert spannende en sfeervolle lowkey foto’s te maken. En u leert highkey foto’s te maken die een serene, Japanse uitstraling hebben, of op een aquarel lijken. Of simpelweg minimalistisch zijn.

Tussentijds online feedback via besloten Facebookgroep (max 3 foto’s pp)

Dag 3: aanvang 10.00 – einde om 15.00 uur. Thema: de camera als schilderkwast. Schilderachtige beelden en impressionistische fotografie zijn de doelen van deze dag.
Een aansprekend beeld maken waar geen scherpte en details zijn vergt oefening en inzicht, juist daar gaat de workshop over. Aan de hand van voorbeelden op een heldere manier de verschillende creatieve mogelijkheden toegelicht.

Middels verschillende bewegingstechnieken tijdens langere sluitertijden kunnen schilderachtige vormen ontstaan in de foto. De "manier van kijken" naar vormen en kleurcontrast zijn essentieel, evenals het kunnen interpreteren van de exif gegevens van de foto ( in de camera) zodat beweging, sluitertijd en beeldopbouw tot een gewenst resultaat leiden. Over alle aspecten krijgt u uitleg en tips!

Tussentijds online feedback via besloten Facebookgroep (max 3 foto’s pp)

Dag 4: aanvang 10.00 – einde om 14.30 uur. Thema: dynamiek. Middels flits en camera technieken leert u foto’s te maken die dynamisch zijn. Middels panningstechnieken, camera en flits instellingen leert u hoe u dynamiek kan krijgen op een manier die met enkel natuurlijk licht onmogelijk is.

Tussentijds online feedback via besloten Facebookgroep (max 3 foto’s pp)

Dag 5 aanvang 10.00 – einde om 15.00 uur. Bos Ermelo Meervoudige belichting: de verdieping. Tijdens deze dag komen de geleerde technieken opnieuw aan bod, we gaan de verschillende technieken gebruiken om foto’s samen te gaan voegen. U leert welke composities geschikt zijn om bewust bewogen foto’s te maken en die te combineren met scherpe foto’s. In de workshop leert u ook hoe serene blad foto’s met een lichte schaduwrand worden gemaakt. En dat niet alleen, abstracte fotografie die craquelé effecten hebben staat ook op het programma.

Laatste feedback via besloten facebookgroep ( max. 3 foto’s)


Wat heeft u nodig:
– spiegelreflex of systeemcamera waarin u ook foto’s kan samenvoegen
- Standaard lens ( bereik ongeveer tussen 24 mm en 105 mm)
- Telelens ( min 200 mm)
- Macrolens ( of telelens met tussenring )
- Flitser of popupflitser
- Grijsfilter of polar filter voor langere sluitertijden


Open mindset: wat fantasie en bereid zijn om out of the box te willen gaan, zijn misschien wel de belangrijkste ingrediënten!
U dient bekend te zijn met het gebruik van sluitertijd, diafragma en ISO-instellingen. Indien u belichting ( nog) niet in de M stand doet, dan leert u dat ook in deze masterclass.

Een week voorafgaand aan de eerste masterclass bijeenkomst, ontvang u per mail een reader waarin de verschillende creatieve technieken op praktische wijze zijn uitgelegd.

Het minimum aantal deelnemers is zes.
Het maximum aantal deelnemers is tien.Data bijeenkomsten en prijs

Prijs: € 425,-

Hieronder staan de locaties en data waarop deze masterclass gehouden wordt


Zaterdag 12 oktober 2019 – aanvang 10.00 – einde 15.00 ( Wageningen)
Zondag 24 november 2019 - aanvang 10.00 – einde 15.00 ( Ermelo)
Zaterdag 25 januari 2020 - aanvang 10.00 – einde 15.00 ( Ermelo)
Zondag 1 maart 2020 - aanvang 10.00 – einde 15.00 ( Maasduinen)
Zaterdag 18 april 2020 - aanvang 10.00 – einde 15.00 ( Wageningen )


Reserveer nu
Over de workshops / algemene voorwaarden
Resultaten van deelnemers
Reacties
Stel hier uw vraag