Masterclass: vintage bokeh inclusief Helios en Pentacon lens
Inclusief bij deze masterclass krijgt u twee objectieven ( Helios en Pentacon), een adapterring en een extreem dunne tussenring. U leert hoe u deze lenzen kunt gebruiken en u leert op de thema dagen op welke wijze u prachtige foto’s daarmee kan maken.

De onscherpte van de zg. vintage objectieven is bijzonder, beide type lenzen hebben hun eigen karakter. Met behulp deze vintage objectieven en met de juiste achtergronden en instellingen kunt u dromerige of schilderachtige macro en close up foto’s maken. Maar ook high key foto’s die als pentekening of op een aquarel lijken en hoe deze te maken is onderdeel van deze leuke en creatieve masterclass. Of spannende low key foto’s. Een leuke, praktische en zeer creatieve masterclass!

De Helios lens ( 58 mm F 2,0) staat bekend om de bokeh cirkels die naar de zijkanten toe steeds meer ellipsvormig zijn. Hierdoor ontstaat het zg. "swirly" bokeh of een schilderachtige bokeh, afhankelijk van de achtergrond. De scherpte zelf is “soft” wat bij de schilderachtige onscherpte erg mooi is. Een lens die zeer geschikt is om dromerige foto’s te maken.

De Pentacon lens ( 50 mm F 1,8) heeft een bokeh dat vergelijkbaar is met het bokeh van de legendarische Trioplan: soapbubbels! Met deze lens kan u zo dichtbij focussen dat zelfs zonder tussenring u de prachtigste close up foto’s kan maken. Deze lens is gebaseerd op Meyer-optik Görlitz 50 mm 1,8 objectief. De scherpte van deze lens is zelfs op 1,8 goed.

Bij de masterclass krijgt u een Pentacon 50 mm F 1,8 objectief te samen met de Helios 58 mm F2 en een adapterring zodat deze lens op uw camera past. Tevens ontvangt u een extreem dunne tussenring, zodat u met beide objectieven macro opnames kan maken, met optimale ruimte voor onscherpte. De lenzen zijn door mij getest en functioneren prima. Deze lenzen zijn tientallen jaren oud, ze worden niet meer nieuw gemaakt. De bouw van de lenzen is degelijk. Er is geen garantie op de lens.


De verschillende praktijkdagen/workshops hebben steeds een ander thema. Omdat het enorm inspireert om te zien wat andere deelnemers gemaakt hebben, maak ik een besloten facebookgroep aan. Indien je dat wenst, kan je natuurlijk dit onder pseudoniem doen.

Dag 1: aanvang 10.00 uur, einde 15.00 uur. De workshop vangt aan met instructie omtrent de handmatige bediening van deze objectieven gevolgd door praktijk. U gaat dus gelijk aan de slag, u krijgt tips over de bediening van de lens en u leert te werken met een tussenring. De manier van kijken/ hoe composities te vinden is bij deze workshop gericht op het toepassen van het fraaie bokeh. U krijgt praktische tips over de manier van kijken/het zien van composities en u krijgt tips over de instellingen en werkwijze.

Tussentijds online feedback via besloten Facebookgroep (max 3 foto’s pp)

Dag 2: aanvang 10.00 – einde om 15.00 uur. Het thema van deze dag is compositie en sfeer. Inmiddels is de bediening van deze bijzondere lenzen al meer vertrouwd, dat is het moment dat er steeds meer aandacht voor de compositie kan zijn. In het eerste deel van deze workshop richten we ons voornamelijk op het maken van echt mooie macro beelden. U krijgt tips over hoe om te gaan met het aanwezige licht, over verschillende standpunten en met nadruk ook over de rol van sfeer en de achtergrond. Zowel het maken van foto’s waar de achtergrond schilderachtig is als ook de de bokeh bubbels komen aan de orde. Mijn visie op macro en closeup fotografie deel ik natuurlijk. In het tweede deel van de dag gaan we met nadruk nog ons nog meer richten op de functie van onscherpte en zelfs ook foto’s maken die geheel onscherp zijn. Niemand vind het moeilijk om een onscherpe foto te maken, maar om een onscherpe foto te maken die erg mooi is, is best lastig. Hoe dat op een mooie manier te doen, ontvangt u uiteraard tips over!

Tussentijds online feedback via besloten Facebookgroep (max 3 foto’s pp)

Dag 3: aanvang 10.00 – einde om 15.00 uur. Het thema van deze dag is licht en belichting. U leert spannende en sfeervolle lowkey foto’s te maken. En u leert high key foto’s te maken die een serene uitstraling hebben, of op een aquarel lijken. Aan de hand van verschillende voorbeelden en hetgeen u al geleerd heeft krijgt u uitdagende opdrachten. Uw manier van kijken zal hierdoor nog meer verbreden!

Laatste feedback via besloten facebookgroep ( max. 3 foto’s pp)

Wat u leert: U leert met de Helios en Pentacon lens onder verschillende omstandigheden en met verschillende technieken aansprekende macro en close up foto’s te maken. Uw manier van kijken zal zich ontwikkelen, uw bent vaardiger in het bedienen van techniek.
U dient bekend te zijn met het gebruik van sluitertijd, diafragma en ISO-instellingen.

Wat heeft u nodig:
– spiegelreflex of systeemcamera
– statief ( is geen vereiste, enkel nodig als u het zelf handig vind)
- facebook acount t.b.v. de feedbacksessies
Een week voorafgaand aan de eerste masterclass bijeenkomst, ontvangt u per mail een reader. Hierin staat uitgelegd hoe u de objectieven bediend en de verschillende technieken die in de masterclass aan bod komen, worden op praktische manier uitgelegd.

Het minimum aantal deelnemers is zeven.
Het maximale aantal deelnemers is tien.Data bijeenkomsten en prijs

€ 400,-, dat is inclusief Helios lens, Pentacon lens, adapter en extreem dunne tussenring.

Dit traject is van start, opgeven is niet meer mogelijk.


Kalmthout:

Zondag 28 juni 2020
Zaterdag 8 augustus 2020
Vrijdag 4 september 2020

Inhaaldag is op 30 okotber 2020


Wageningen: 24 april, 19 juni en 24 juli 2021.

Om de juiste adapterring beschikbaar te hebben, is het noodzakelijk dat u bij de inschrijving laat weten met welk merk en type camera u gaat werken.


NB: i.v.m. corona beperkingen kan er uitgeweken worden naar een andere locatie.


Reserveer nu
Over de workshops / algemene voorwaarden
Resultaten van deelnemers
Reacties
Stel hier uw vraag
Voor iedere masterclass dag wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd via bomenaanplant via Trees for all.