How to bokeh - thema coaching – met persoonlijke begeleiding!Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Als de term een “mooi bokeh” gebruikt wordt, dan vind men de onscherpte mooi.
Inmiddels wordt er veel gefotorafeerd met oudere objectieven die een min of meer uitgesproken bokeh hebben. Zoals de Helios lens, Porst, Pentacon en Trioplan. Maar ook lensbaby en Petzval zijn gestoeld op dit “oude bokeh”. Zo is er een erg leuke trend in macro en close up fotografie ontstaan!

Zo’n lens doet natuurlijk niks uitzich zelf. Want waar vind je dat mooie bokeh eigenlijk? Om onscherpte als uitgangspunt te hebben, is letterlijk een andere manier van kijken. Deze e-learning neemt je stap voor stap mee in “het andere kijken”.

Voor deze e-learning is het niet noodzakelijk om een zg. vintage objectief te hebben of een lensbaby. Een “gewone macrolens” kan natuurlijk ook – het uitgangspunt van deze e-learing is “mooie onscherpte” – het bokeh. Iedere lens heeft een eigen soort onscherpte. Als jouw interesse is om macro en close up foto’s te maken die een sfeervolle onscherpte hebben, dan is deze e-learning absoluut geschikt!

In deze e-learning leer jij hoe je die sfeervolle, sprookjesachtige of speelse onscherpte verkrijgt bij macro en close up fotografie. Ook softfocus technieken door middel van gebruik maken van de omgeving wordt stap voor stap uitgelegd.
Een fraaie onscherpte ontstaat bijna altijd door lichtval of kleurcontrast, in combinatie met een laag F getal. De manier van kijken naar licht, kleur en vormen komen dan ook zeer uitgebreid aan bod. Door middel van heldere teksten, voorbeeldfoto’s (deels ook gemaakt met oude objectieven) en opdrachten krijg jij steeds meer grip op het op een fraaie manier toepassen van onscherpte.

Hoe: de thema coaching bestaat uit 5 verschillende modules. Na het afronden van iedere module worden de opdrachten en de voortgang via telefoon of Teams besproken. Hierna ontvang je de volgende module per mail( PDF). Aan het einde van de thema coaching wordt jouw voortgang geëvalueerd. Juist omdat fotografie een proces is, zijn evaluatie en coachings momenten erg belangrijk. Deze vorm van leren is erg effectief.

Iedere module bouwt verder op de voorgaande module. De opdrachten die je bij elke module krijgt zijn bedoeld om jouw bewustwording steeds meer te vergroten. Met als doel: kennis. Naar mate jouw kennis beter wordt, zal je in staat zijn om steeds intuitiever jouw kennis toe te passen.

1: Licht: het sprankelende bokeh is vaak licht of lichtval. Eigenlijk is licht de basis van iedere foto natuurlijk, toch valt het niet altijd mee om hierin goede keuzes te maken. Je bewust zijn over het aanwezige licht, weten hoe je dat kan boordelen en weten hoe je dat kan gebruiken in je fotografie is enorm belangrijk. Deze module gaat over de verschillende soorten bestaand licht. Aan de hand van voorbeeldfoto’s met praktische uitleg krijg je veel informatie over de werking van licht.

2: Kleur: informatie over de basisprincipes van kleur en kleurcontrast. Voor aansprekende macro en closeup fotografie is bewust omgaan met contrastverschillen essentieel. Niet alleen de lichtval staat aan de basis van een mooi bokeh, ook contast doet dat. Ook het uitwerken van de foto qua kleur en contrast komt in deze module aan bod. Met als doel dat je manier van kijken steeds meer bewust wordt.

3: compositie is alles – een module bordevol tips over compositie. En ook hoe je bepaald waar de scherpte gaat zijn – want ook al is die minimaal, scherpte kan heel belangrijk zijn in de compositie. Voortbouwend op de basis van licht en kleur ga je door deze e-learning steeds meer die diepte in. En krijgt jouw fotografie meer diepgang.

4 en 5: bokeh, bokeh en bokeh! Door middels van heldere teksten, voorbeeldfoto’s en opdrachten wordt je steeds meer uitgedaagd om foto’s te maken die een prachtig bokeh hebben! Bijkomend voordeel: je gaat een prachtige wereld in de onscherpte ontdekken.

6: Evaluatie – de algehele ontwikkeling wordt telefonisch besproken. Dit soort momenten, na iedere module en aan aan het eind van het programma, zijn van wezenlijk belang bij ontwikkeling en creativiteit.

Totale studie en lestijd: dat is medeafhankelijk van jouw ervaringsniveau en hoe snel je leert. De gemiddelde besteding is 10-20 uur per module. Mocht je even door drukte of ziekte moeten onderbreken, dan is dat geen probleem. Je pakt de draad weer op wanneer je weer tijd hebt.
E–learning doe in je eigen tempo. Hou er rekening mee dat ontwikkeling een “rijpingsproces” is. Het is niet nodig om snel door de lesstof te gaan en de opdrachten snel te maken. Wikken, wegen, proberen en experimenteren is een wezenlijk onderdeel van creatief zijn.


Enige voorwaarde; je dient bekend te zijn met het instellen van sluitertijd, diafragma en ISO.

Benodigheden:
Camera en macrolens. En/of een zg. vintage objectief als Helios, Porst, Trioplan, Domiplan, Lensbaby ect etc.
Fotobewerkingsprogramma als photoshop en/of lightroom
Open mindset en lef!


Prijs en datum

€ 185,-. dat is inclusief de vijf modules en zes coachings gesprekken zoals beschreven.
De telefonische besprekingen zijn doordeweeks ( overdag).

Je kan op ieder moment beginnen!


Reserveer nu
Over de workshops / algemene voorwaarden
Foto’s door deelnemers gemaakt
Reacties
Stel hier uw vraag
Aanvankelijk was ik vooral intuïtief in het fotograferen, maar door deze cursus ben ik me ook veel meer van de technische kant en mogelijkheden daardoor bewust geworden. Mijn fotogafie is hierdoor bemooier geworden, erg leuk!
Berna

Mijn leerprocees heeft hierdoor een enorme spurt gekregen, erg leuk!
Magda

Voor iedere workshop dag wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd via bomenaanplant via Trees for all.