""Legends of the Lights " CHIP FOTO-VIDEO uitgave 81.

Dit bijzondere verschijnsel fascineert sinds mensenheugenis allerlei volkeren die allen een verschillende verklaring en betekenis hebben gegeven aan het poollicht. Meestal had dat met "geestverschijningen"te maken. Soms dat het poollicht de geestverschijningen waren van dieren die bejaagd zijn zoals zeehonden, zalm en walvissen en andere volkeren geloofden dat de oplichtende hemel de geesten waren van hun volk.

Wetenschappelijk is de verklaring dat het poollicht ontstaat door botsingen tussen gasvormige deeltjes uit de atmosfeer van de aarde met de geladen deeltjes die vrijkomen uit de atmosfeer van de zon. De poollichten zijn boven de magnetische polen van het noordelijk en zuidelijk halfrond te zien. Het Noordelijke poollicht wordt 'Aurora Borealis' genoemd en het Zuidelijke poollicht wordt 'Aurora Australis' genoemd. Bij voldoende botsingen het poollicht is dat met het blote oog waar te nemen.

Spiritueel of wetenschappelijk...hoe dan ook fascineert het poollicht veel mensen en dus ook fotografen.

Gemiddeld bevindt de noorderlicht zich tussen de 70ste en 80ste breedtegraad. De poolcirkel is op 66,5 NB, dat betekend dat de kansen om het Noorderlicht te zien toenemen naarmate je hoger naar het noorden trekt. Landen als IJsland, Noorwegen, Fins lapland zijn vanuit Nederland gezien redelijk goed bereikbaar en zijn hoog genoeg om goede kansen te hebben om het Noorderlicht te zien. In gebieden waar geen lichtvervuiling is zal de zichtbaarheid toenemen, op echt donkere maanloze nachten zal de zichtbaarheid optimaal zijn. Winter in het noorden is over het algemeen een goed seizoen om het Noorderlicht te zien. Een enkele keer is het Noorderlicht ook in Nederland en Belgie te zien. Vooral moet het donker zijn, in de zomermaanden wordt het in het Noorden 's nachts niet of niet voldoende donker om het Noorderlicht te kunnen zien.

Een andere belangrijke factor is het weer.. het Noorderlicht speelt zich af op grote hoogte en bewolking kan dus het zicht hierop verhinderen. Noorderlichtvoorspellingen en weersvoorspellingen zijn wel een goede indicatie, en als de nacht voldoende vrij van bewolking is en er Noorderlicht activiteit is het aan te raden om naar plekken te gaan waar je vrij uitzicht naar het Noorden toe hebt.



Als er een mooie waaier in kan ook zonder voorgrond kan het Noorderlicht mooi in beeld komen. Omdat deze avond het Noorderlicht steeds veranderde van vorm, is gekozen voor een iets minder lange sluitertijd van 15 seconden. Nikon D800, 15 seconden, 3200 ISO, F 2,8 , 24 mm.



De voorbereiding: zorg ervoor dat je voldoende bekend bent met de locatie zodat je geen kostbare tijd verliest als het Noorderlicht "er ineens is". Kies bij voorkeur een plek waar geen of nauwelijks lichtvervuiling is. Een meer, een huisje, een boom, een rivier, of een wijds ( besneeuwd) landschap kunnen allemaal als een geschikte voorgrond dienst doen. Mits er maar voldoende open ruimte naar het Noorden is, zodat er geen hoge belemmeringen zijn die het zicht ontnemen. Check de Noorderlichtvoorspelling en de weersvoorspelling voor de locatie waar je wilt fotograferen. Bijvoorbeeld voor op IJsland: https://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/

Statief: een must voor fotografie met langere sluitertijden. Een goed statief is een stevig statief. Batterijen. Zorg ervoor dat de batterij voldoende is opgeladen, in koude gebieden willen batterijen wat sneller leeg gaan. Draag een volle reservebatterij op het lichaam ( bijvoorbeeld in een broekzak) zodat de niet door de koude al wat leger raakt. Kleding: het kan tijdens de heldere nacht waarin je eruit trekt om het Noorderlicht te zien, juist vrij fris zijn. Kleden daarom in laagjes, waar de buitenste laag water en winddicht is. Zaklamp: is het donker kan het lastig zijn om je weg te vinden, maar ook om een compositie te maken. Pas er wel voor op dat het schijnsel van de zaklamp tijdens het fotograferen niet onbedoeld aanstaat of dat je medefotografen stoort. Filters: verwijder indien van toepassing UV filter en of polarisatiefilters.



Aurorahunters: bij het ijsmeer Jokulsarlon op IJsland. Nikon D800 - 10 seconden - 2000 ISO - F 2,8, 24 mm.

De techniek en instellingen: in fotografie bestaat simpelweg iets als "de juiste instellingen"niet, e.e.a. is altijd afhankelijk van het licht en de creatieve afwegingen die de fotograaf maakt. Toch zijn er wel enkele gerichte tips te geven voor het fotograferen van het Noorderlicht: 1: gebruik een groothoekobjectief om ruimtelijke shots te maken. Brandpunten vanaf 12 mm af ( tot hogere getallen) zijn zeer werkbaar. 2: zet de lens ( of camera) op manueel focus en draai de lens op oneindige focus ( symbool: ∞ ) 3:IS/VR/AS: schakel de vibratiereductie uit ( bij werken vanaf statief) 4: Diafragma - zo laag mogelijk ( laag getal/ open diafragma dus) om zoveel mogelijk licht door te laten. 3: de aarde draait om zijn as, dat maakt dat de sterrenhemel niet "stil staat". Als de sluitertijd langer dan 20/25 seconden openstaat, zullen de sterren als kleine streepjes in beeld komen. Als dit een ongewenst effect is ( meestal dus), is het dus verstandig om niet langer te belichten dan 20/25 seconden. 4: ISO instellen aan de hand van de hoeveelheid licht/ corrigeren op gemaakte belichtingen. In de praktijk zal dit overal tussen gem.400 en 4000 ISO kunnen zijn. Hoe helderder het beeld belicht wordt, des te meer sterren en Noorderlicht zal je zien..ook meer dan het oog kan waarnemen. Afhankelijk van je camera zijn er wel grenzen bij ISO tot waar dit bruikbaar is. 5; indien de camera een spiegelreflex is, kan je trillingsonscherpte voorkomen door vooraf aan de opname de spiegel op te klappen ( functie "mirror up). 6: ook om trillingsonscherpte te voorkomen, kan je het beste werken met een draadontspanner of een remote controle. je hoeft dan niet meer aan de camera te komen om af te drukken. 7: bij kleinere zoekers is de lichtinval soms te minimaal om door de zoeker het Noorderlicht te zien, terwijl het blote oog het wel waarneemt. Lifeview kan een hulpmiddel zijn hierbij, of je richt op gevoel de camera en groothoek en maakt eerst een enkele proefopnames om de composities te bepalen aan de hand van de gemaakte beelden.



"The road to eternity". IJsland, 2014 Nikon D800 - 15 sec. - ISO 2000 - F 4,5 - 24 mm

Gepost op 07 april 2015.

Share Delen