De scheppende mens



De mens is scheppend, hoorde ik laatst iemand zeggen. Wat een mooie verwoording. En hoe raak.

Kijk maar eens om je heen en bedenk hoe jouw leefomgeving er tien jaar geleden uit zag. Of 20 jaar geleden. Of 50 jaar. De verschillen zijn enorm. Er is veel anders, sommige mensen zien dat niet als een verbetering natuurlijk. Maar wat opvalt is dat wij als mens scheppend zijn.

Die basis van ons mens zijn is op alle vlakken in de maatschappij te zien en ook in fotografie.

Toch gaat creativiteit niet als vanzelf. Om als fotograaf te groeien kost tijd en moeite. Sommige mensen zullen zeggen creativiteit wel als vanzelf gaat, maar ik vermoed dat die mensen zich niet bewust zijn van hun creatieve proces. Of daar geen woorden aan kunnen geven.

Het creatieve proces, jouw persoonlijke proces, daar heb je een redelijke mate van controle over. Door het opdoen van kennis, smaak en met ideetjes kan je dit voeden. Mindset ( een gericht idee of thema hebben) is ook een manier om het proces te sturen, of aan te wakkeren. Een open mind is een must, om je als fotograaf wilt ontwikkelen. Open staan voor nieuwe dingen, andere technieken, andere manieren van kijken is de basis voor jouw ontwikkeling. Logisch ook, als je zou blijven doen wat je altijd doet, veranderd er niks.

Creativiteit gaat ook gepaard met ups en downs. Dat is goed om te weten. Door je hier bewust van te zijn, zijn de mindere periodes vaak al wat lichter, wat luchtiger. Het hoort er gewoon bij. Hieronder staan enkele tips om het creatieve proces aan te wakkeren.

> Kijk naar foto's en kunst dat binnen jouw interesse valt. Stel jezelf daarbij vragen. Wat is het dat je aantrekt in die foto's? Is dat het licht? Wat is het licht? Wat doet het licht? Wat zijn de kleuren? Wat spreekt je aan in de compositie? Waarom raakt een foto je? Voel je verbondenheid, nodigt de foto je uit?
> Wees nieuwsgierig, zoals een kind alles onderzoekt. Sta open voor andere zienswijzen. Onderzoek alle mogelijke composities. Stap naar links, naar rechts, kijk achterom, kijk naar boven, naar beneden, ga eens op je hurken. Kijk!
> Onderzoek het licht en de lichtval. Kijk naar textuur, naar structuur, naar kleur, naar vorm.
> Begrijp wat licht in de camera doet. Je camera is het uitgangspunt, het gaat niet om wat jij vind dat moet kunnen, het gaat erom wat fotografisch mogelijk.
> Ken je camera - dan heb je tijd om te kijken naar wat je ziet, in plaats van dat de camera de tijd en aandacht in beslag neemt. Vertrouwen komt met vaardigheid. Vaardigheid ontstaat door oefenen, door doen.
> Investeer in jezelf. Doe workshops, kies daarvoor een fotograaf wiens werk je bewonderd. Volg andere trajecten als coaching, laat je inspireren, verrassen en ontdek al doende andere en nieuwe mogelijkheden.
> Realiseer je dat ieder fotoboek, artikel of tijdschrift tot stand is gekomen vanuit veel foto"s. Waarvan het overgrote deel in de prullenbak zijn geeindigd. Maar alle foto"s zijn nodig geweest voor het eindresultaat. De zg. "fouten" en "mislukkingen" zijn belangrijke foto's die feedback geven. Door te proberen, door stappen te zetten, te reflecteren, ontstaat een beter plan. Een betere manier. Een betere insteek, een betere foto. Dat geldt voor iedere artiest, voor iedereen die creeert. Geniet van wat je doet, het proces is belangrijker dan de foto's. Het is UIT het proces dat de foto's komen. Koester het proces!
> Tijd voor creativiteit.In ons drukke leventje valt het niet mee om tijd te maken voor creativiteit. Om tijd te maken voor jezelf. Toch is creativiteit belangrijk, het hoort bij ons, het is hoe en wie we zijn. Iedereen die creëert weet hoe vervullend het is om zo te doen. Gun het jezelf, zet het in je agenda. Iedere week. Tijd voor creativiteit.
>Investeer in jezelf. Niemand is een betere fotograaf geworden omdat hij of zij een nieuwe camera kocht. Kennis is belangrijk, jouw smaak is belangrijk, jouw ervaring is belangrijk. Het belangrijkste item in je fototas is jouw mindset, jouw fantasie, jouw kennis en jouw smaak!
> Zoek steun, feedback is belangrijk, maar net zo belangrijk is dat de feedbackgever jouw creatieve proces kent. Zodat feedback over jouw ontwikkeling gaat. En vooral: geef niet op! Soms is volharding echt nodig. Soms helpt het om een pauze te nemen, even iets te doen wat je graag doet en makkelijk af gaat. Maar zet vooral door.
> Realiseer je dat creativiteit van binnenuit komt. Het is het zien van andere en nieuwe mogelijkheden. Dat komt vanuit je hart, je hoofd, door doen, door experimenteren en reflecteren. Creativiteit zit niet in je fototas.
> Geniet van je fotografie en wat je doet!

Gepost op 30 juni 2020.

Share Delen